Al 3 generaties lang maakt de familie Denoo in Zedelgem matrijzen, de goedkoopste manier om een metalen plaat te bewerken. Ruim een halve eeuw na de start zijn tekenplank en handmatige freesmachines vervangen door CAD-CAM-software en machines die vijfassig simultaan frezen.
Grootvader Frans leerde de stiel bij Superia en Savic en begon in 1966 voor eigen rekening onder meer als matrijzenleverancier voor Clayson (nu CNH). Frans’ zoon Rik zette het bedrijf verder en 3 jaar geleden stapte ook kleindochter Ann-Sofie in. Vandaag maakt Denoo matrijzen voor toeleveranciers die kleine onderdelen maken, van multinationals tot eenmansbedrijven in West- en Oost-Vlaanderen en tot een stuk in Nederland.
“In 1985 kochten we onze eerste CNC-freesmachine,” vertelt Rik Denoo. “Om 8 uur te frezen moest ik 3 tot 4 uur programmeren, allemaal met driehoeksmeetkunde. Een jaar later kochten we ons eerste CAM-pakket. Het was een grote hulp bij het uitrekenen maar je kon er niet mee tekenen.” De voorbije decennia maakte de software een grote evolutie door, maar toch bleef Denoo op zijn honger zitten. “Toen ik hier net begon, zag ik op een beurs een demo van losstaande volgmatrijs software,” vervolgt Ann-Sofie Denoo. “Ik vroeg me af of de software die wíj gebruikten dat ook kon ontwerpen. De nieuwigheden bleken echter niet op punt te staan en met onze basissoftware was er veel repetitief werk om een matrijs uit te tekenen. Dit maakte het saai, terwijl het leuke aan matrijzen bouwen niet het tekenen maar het ontwerpen is.”
“Nadat we ADOPT id PLM op een beurs leerden kennen, vroegen we hen en 2 anderen om met hun software elk eerst een matrijs te bouwen, en er dan een detail aan te veranderen,” vertelt Rik Denoo. “Enkel NX bleek uitgebreid genoeg om ons een stap vooruit te doen zetten. Ook diverse ontwerpbureaus en de oud-leraar ontwerpen van Ann-Sofie die we contacteerden, bleken ondertussen met NX te werken.”
“NX – met de Progressive Die Wizard, kortweg PDW – is gemaakt met de ogen van iemand die matrijzen maakt en weet wat wij nodig hebben,” vervolgt Ann-Sofie Denoo. “Als we meer matrijzen willen produceren, moet de ontwikkelingstijd naar beneden. Met NX kun je soms 4 stappen in 1 doen. Het is verfijnd en je kunt veel meer doen met de tools die voorhanden zijn.”
“We maken matrijzen en willen dat doen met de beste middelen die voorhanden zijn: de beste frezen, de beste machines én de beste software. Als softwareleverancier is het niet altijd
makkelijk om heel snel mee te zijn in de complexiteit van wat wij maken. Maar ADOPT id PLM heeft voor ons de nodige opleiding georganiseerd en we zijn heel tevreden met het resultaat,” besluit Ann-Sofie Denoo.
http://www.denoomatrijzen.be/
In deze Campus aflevering keert alumna Ann-Sofie Denoo terug naar de UGent Campus Kortrijk waar zij een aantal jaren terug afstudeerde als industrieel ingenieur Industrieel ontwerpen.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now